Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/مازندران در استان مازندران از گذشته تاکنون به خاطر شرایط خاص زمین شناسی شاهد وقوع رفتارهای عادی ،خشن و طبیعی زمین همچون زلزله هستیم اما خطرناک تر از این بلای طبیعی نبود مدیریت بحران در این استان برای وقوع چنین حوادثی است.

زلزله از جمله مهم ترین بلایای طبیعی در کشور است که هرساله خسارات زیادی را به بار می آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

طی چند دهه اخیر زمین لرزه های متعددی خاک این کشور را لرزانده است که برخی از آنها با فوت دهها هزار و آوارگی چند صد هزار نفر همراه بوده است. زلزله هایی همچون زلزله کاشمر، فارسنیج، سنگچال، بوئین زهرا،دشت بیاض، طبس به عنوان بزرگترین زمین لرزه تاریخ ایران،قائنات، زلزله منطقه بم به عنوان سومین زمین لرزه پر تلفات تاریخ ایران، مازندران، باختر زرند، باختر قشم، باختر بروجرد،  قشم، فهرج و ورزقان زلزله هایی از این دست هستند که در فاصله سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۹۹ اتفاق افتادند.
به گفته بسیاری از کارشناسان و اساتید دانشگاه در این حوزه، ایران یکی از مناطق فعال لرزه خیزی و وقوع زلزله در جهان است که این فعال بودن از سویی مزایای زیادی دارد  که می تواند خروج انرژی، بیرون زدگی  کانی ها و مواد معدنی را به همراه داشته باشد و امروزه ثابت شده که در مناطق اطراف گسل های فعال به خاطر خروج انرژی از درون زمین به بیرون، میزان چگالی و تراکم گازهای خطرناک رادیو اکتیوی نظیر اورانیوم و رادون بسیار کم و هوای اطراف مناطق گسلی یک اتمسفرتازه و خوبی است.
استانهای شمالی کشور به ویژه مازندران و سلسله جبال البرز سرزمینی پر از انرژی های فعال ، پویا و دارای گسل های فعال و تولید کننده زلزله است،  بنابراین در تاریخ زمین شناسی مازندران وقوع زلزله با ریشتر و بزرگی های مختلف ثبت شده است.
زلزله مانند بسیاری از پدیده های طبیعی دیگر دارای رفتار و عملکرد دوره ای است و با گذشت زمان و به صورت انفجار آزاد می شود، گسل های فعال مازندران و البرز مرکزی نظیر گسل های خزری ، دشت خزر ، البرز و شمال البرز در امتداد روند تقریبی شرقی غربی دارای فعالیت و حرکت هستند و گسل البرز و مازندران آبستن تخلیه انرژی است و زمان خروج و تخلیه انرژی آنها به صورت زمین لرزه بروز پیدا می کند.
در این میان چگونگی مدیریت بحران و اینکه پیش از وقوع زلزله، شهرها و روستاهای کشور و مازندران دارای قدرت کافی برای مقابله با زلزله باشند، از اهمیت زیادی برخوردار است.

*لزوم عملیاتی شدن پیش از بحران در مازندران

سید رمضان موسوی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران در گفت وگو با ایسنا، با تاکید بر نوع مدیریت بحران در زمان زلزله و برنامه ریزی درست در این زمینه اظهار کرد:عملیاتی شدن مدیریت پیش از بحران در استان مازندران  یکی از ضروریات است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی از زلزله یا زمین لرزش به عنوان یکی ازمهم ترین و پرمخاطره ترین بلایای طبیعی در جهان و ایران یاد کرد و گفت: زمین لغزش یکی از مخاطرات مهمی  است که بر اثر زمین لرزش ایجاد می شود.

*ظرفیت بالای مازندران برای وقوع زمین لرزه

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران با اشاره به اینکه این زمین لغزش ها در زمان وقوع زمین لرزش خسارات بسیار زیادی را وارد می کنند، افزود: مازندران پتانسیل و شرایط وقوع زمین لرزش ها و زلزله های زیادی  را دارد بنابراین با توجه به شرایط جغرافیایی ، پتانسیل بالای زمین لغزش را نیز دارد که باید در این زمینه مدیریت درست بحران انجام شود.

موسوی با بیان اینکه مازندران مستعد وقوع چند مخاطره  باهم از جمله زمین لغزش  در جاده های اصلی و کوهستانی به علت زلزله است، تصریح کرد: مدیریت بحران دقیق در زمان زمین لرزه برای کاهش آثار و پیامدهای آن باید مورد توجه قرار گیرد.

وی مدیریت پیش از بحران، حین وقوع بحران و پس از وقوع بحران را از انواع مدیریت ذکر کرد و ادامه داد: همه مدیریت های ذکر شده  دارای سازو کار، برنامه و نقشه طرح عملیات و مدیریت ویژه است .

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری درباره مدیریت پیش از بحران  گفت: مطالعه همه جانبه همه بحران ها، شناسایی و مطالعه آن جزو مدیریت قبل از بحران است و بعد از آن باید سازوکار مقابله و آنچه که در حین زلزله اتفاق می افتد ، مطالعه و طراحی شود.

*پهنه بندی یا زوم بندی مخاطرات از مهم ترین اولویت ها در مازندران

موسوی بر مطالعات جدی و برنامه ریزی دقیقی برای کاهش مخاطرات در استان تاکید کرد و ادامه داد: توجه به پهنه بندی یا زوم بندی مخاطرات از مهم ترین اولویت ها در زمان مدیریت قبل از بحران است.
وی خاطر نشان کرد: پهنه بندی مخاطرات یعنی  اینکه کدام نقاط  استان مازندران از نظر فیزیکی بیشترین خطر و مخاطره را دارد و کجاها متوسط و کمتر است همچنین  مخاطرات بر اساس درجه مدیریت شود.

*مدیریت پیش از بحران و حین بحران در کشور و همچنین مازندران ضعیف است

این استاد دانشگاه با بیان اینکه متاسفانه استان،شهرستان ها  و بخش هایی که دارای پتانسیل های بحران هستند، نقشه راه مدیریت بحران را به صورت تخصصی ندارند، افزود: مدیریت پیش از بحران و حین بحران در کشور و همچنین مازندران ضعیف است و به همین دلیل میزان خسارات در زمان بحران در ایران و استان مازندران  بالا است و با خسارات زیادی همراه است.
موسوی  برایجاد مراکز و ستادهای پشتیبانی برای مناطق دارای پتانسیل بحران تاکید کرد و متذکر شد:متاسفانه مدیریت بحران ما و مسئولان  بعد از بحران که خسارات زیادی وارد شد ورود پیدا می کنند و اقدام به مدیریت می کنند که  شاید چندان مثمر ثمر نباشد.
وی  با بیان اینکه به علت عدم آگاهی، عدم مدیریت درست و عدم دقت در نعمات الهی بسیاری از رفتارهای عادی زمین، بلا قلمداد می شود، افزود: در استان مازندران از گذشته تاکنون به خاطر شرایط خاص زمین شناسی شاهد وقوع رفتارهای عادی ،خشن و طبیعی زمین همچون زلزله هستیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه این استان پتانسیل  وقوع مخاطرات طبیعی زیادی را دارد، گفت: اساتید دانشگاه درمازندران در مورد موضوعات مطرح شده همچون نقاط مخاطره آمیز و چالش های استان مطالعات و مقالات زیادی دارند که مسئولان با استفاده از کمک فکری این اساتید و مقالات آنها، می توانند راهکارهای مناسبی را برای مدیریت بحران استان داشته باشند.
وی در پایان  با تاکید بر  لزوم آموزش لازم به مردم در مواجه با زلزله در جاده ها و داشتن آمادگی در این زمینه گفت:جانمایی پناهگاه  در مسیر این جاده ها لازم و ضروری به نظر می رسد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی بلایای طبیعی مدیریت بحران مدیریت پیش از بحران استان مازندران مدیریت بحران زمین لرزه زمین لغزش زمین لرزش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۰۰۹۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶


 به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه ،رئیس سازمان مدیریت بحران کشور  گفت : مسؤلان دولت گذشته بدون توجه به وضعیت این بناها، با برگزاری یک جشن رسانه ای، اعلام کردند که بازسازی خرابی‌های زلزله تمام شده است.

محمد حسن نامی دیروز در سفری دو روزه با هدف بازدید از برخی حوزه‌های مدیریت بحران و ساختمان‌های آسیب دیده از زلزله ۱۳۹۶ به استان کرمانشاه سفر کرده است.

برنامه سفر معاون وزیر با حضور در شهرستان سرپل ذهاب با دیدار با خانواده شهدا و بازدید از ساختمان‌های زلزله زده و آسیب دیده شهرستان آغاز شد.

بازدید از آبشوران، قره سو، سالن‌های چند منظوره شهر کرمانشاه، بافت فرسوده کرمانشاه و... از دیگر برنامه‌های معاون وزیر است.

دیگر خبرها

  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • (ویدئو) وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله
  • وضعیت عجیب این خودرو در لحظه وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری ژاپن | ویدئو
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • وقوع زلزله ۶.۹ ریشتری در ژاپن
  • معرفی استان کرمانشاه به عنوان مرکز پشتیبانی غرب کشور در سوانح و بلایای طبیعی
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶
  • ۲ زلزله شدید تایوان را لرزاند